A üzemanyag tartály fontos alkatrészei

Nagy kapacitású üzemanyag tartály

Ennek a kelléknek két fontos alkatrésze van. Az egyik az üzemanyag tartály fedele, vagyis a tanksapka, ami szerencsére ma már nagyon ritkán hibásodik meg, viszont ha mégis, akkor azonnal ki kell cserélni. Régebben számtalan alkalommal elveszítették az emberek, mert feltöltésnél ott felejtődött a benzinkútnál. Napjainkban már a legtöbb esetben biztonsági rögzítő tartja a kocsinál vagy egyáltalán nem is létezik hagyományos formában, mivel az üzemanyag tartály a kocsi belsejéből nyitható, ebből kifolyólag nincs is lecsavarható tanksapka

Vannak ugyanis olyan autómárkák, amelyeknél a távirányítóval működtető ajtók kioldásakor azonnal bele lehet helyezni a pisztolyt a töltőnyílásba. A másik fontos üzemanyag tartály alkatrész, ha van zárható tanksapka, annak a zárszerkezete és a kulcs. Ennek kulcsa sokszor maga az indítóeszköz, ezért annak elveszítése egyenlő a kocsi használhatatlanságával. Például, ha elvész és nincs pótkulcs, az azt jelenti, hogy rögtön két zárat kell cserélni, mivel az új zárral beszerzett indítókulcs nem fogja nyitni a régi tanksapkát.

Manapság rengeteg olyan cég és mezőgazdasági vállalkozás küzd azzal a problémával, amikor a külső munkaterületre el kell juttatni a gépeknek szükséges anyagot. A mobil gázolajtartály szintén hasznos, amikor hosszabb ideig egy helyen dolgoznak a gépparkkal és meg kell oldani a tárolást. Ezek a kellékek elsősorban a szállítás és a tárolás problémáját segítik. Alkalmasak másod, illetve harmad osztályú tűzveszélyes folyékony anyagok szállítására.

Ezek az eszközök az ADR szabványainak tökéletesen megfelelnek. Rendelkeznek a szükséges, elfogadott alkalmassági tanúsítványokkal. A mobil gázolajtartály használatakor a szállító járműnek nem kell rendelkeznie ADR vizsgával, csak ennek szerinti jelzéseket kötelező feltüntetni, illetve a jármű vezetőnek az úgynevezett kis ADR vizsgával muszáj rendelkeznie. A szimplafalú gázolajtartály egyrétegű acéllemezből készült palástú és fenekű, megfelelő terheléses viszonyokra méretezett önhordó szerkezet.