Kompakt fénycső több változatban

Kompakt fénycső

A legtöbb ember nem tudja, hogy 1808-ban igen nagy fejlődésen esett át a világítás iparága, amikor feltalálták az első elektromos világítást. A kompakt fénycső energiatakarékos fényforrásnak számít, amellyel viszonylag kevesen vannak tisztában. Amikor az angol származású Humphry Davy feltalálja az ívlámpát, akkor kezdődik el igazán a fényforrások fejlesztése.

Az ívlámpa úgy működik, hogy a galvánelem pólusait két szénrúddal kell összekötni, és azokat közelíteni kell egymáshoz. Ezt manapság is meg lehet valósítani, azonban oda kell figyelni a felhasznált anyagokra. A kompakt fénycső elterjedése leginkább az 1980-as évekre jellemző. A speciális fénycső elnevezését annak köszönheti, hogy a termék legalapvetőbb része az integrált gyújtó.

Ez a kiegészítő egy csőben kapott helyet, innen származik a név. A kompakt fénycső kezelése és kialakítása céljából nem tettek mind a két végére fejelést, csak az egyik felére. A speciális fénycső működése azonos a hagyományos változatokéval, azonban a formája eltérő. A ledison.hu weboldalon Ön is megláthatja, hogy milyen sokféle fénycső létezik, amelyek a tekert kiviteltől egészen a rúd formáig bármilyenek lehetnek.

Az energiatakarékos lámpák nagyjából a halogén izzók megjelenésével egy időben látták meg a napvilágot. A hatékonyságot úgy éri el a kompakt fénycső, hogy a benne dolgozó elektronikus előtét nagy teljesítményre képes, amellyel minimalizálható a hőveszteség. A kompakt fénycső felkapcsolásánál várni kell egy kis időt, hogy teljesen felizzon. Ugyanis néhány perc elteltével fejti ki az izzóban lévő gáz a hatását, mire a teljes fényerőt leadja.