Mennyibe kerül a napelemes rendszer?

Szponzorált tartalom

napelemes rendszerek ára

napelemes rendszerek ára

A megújuló energia használata világszerte egyre jobban elterjed. Lengyelországban például egy év alatt megduplázták a napelemes kapacitást, ami 3,9 GW-ról 7,6 GW-ra nőtt, idén májusban pedig már átlépte a 10 GW-ot. Ehhez pedig a lakossági napelemes rendszereket telepítők is hozzájárultak. Lengyelországban megerősödőben vannak a napelemfarmok is, és a lakossági rendszerek aránya is 80 százalék körüli.

Hazánkban is egyre népszerűbbek a napelemes rendszerek, egyre több épület tetején jelennek meg a napelemek. Azonban sokan nem tudják, hogy mennyibe is kerül a rendszer telepítése, milyen költségekre lehet számítani és milyen eredményeket érhetünk el a napelemes rendszerrel. A napelemes rendszerek ára fontos kérdés, nem árt tájékozódni, hogy mire is számíthatunk. A költségek ugyanis hatszámjegyűek és bár léteznek különböző pályázati lehetőségek, vagy kamatmentes konstrukciók, a számlát azért mégiscsak ki kell fizetni.

Az árakat nagyon sok tényező befolyásolja, elsődlegesen a napelemes rendszer mérete. Amikor valaki napelemes rendszert szeretne telepíttetni, mindenképp szükséges a helyszíni felmérés, mely a napelemrendszer.info-n keresztül ingyenes. Ha árajánlatot kérünk, az adott megyéhez tartozó napelemes rendszer kivitelező partner veszi fel a kapcsolatot velünk. Ilyenkor megnézi, hogy milyen az épület fekvése, a tető dőlésszöge, nincs-e valami, ami árnyékol és így tovább. Sok-sok tényező befolyásolja, hogy hol is vannak a legjobb helyen a napelemek. De akkor sem kell elkeseredni, ha a tető nem alkalmas a napelemek elhelyezésére, még mindig lehet egy melléképület vagy egy garázs, ami viszont már igen. Ezt a szakember fogja megvizsgálni.

Abban pedig mi tudunk a segítségére lenni, ha nagyjából felmérjük, hogy milyen is a háztartásunk energiaigénye. Ezt egész egyszerűen úgy tudjuk megtenni, hogy előkeressük egy év villanyszámláit, összeadjuk, majd átlagoljuk. Ilyenkor már gondoljunk a jövőre is, ha olyan beruházást tervezünk, aminek villamos-energia igénye van, ezt is kalkuláljuk bele. Hogy melyek lehetnek ezek? Például ha környezetbarát elektromos autó vásárlását tervezzük, és ezt az autót majd otthon szeretnénk tölteni, akkor már most számoljuk bele a leendő költségekbe, mint ahogy azt is, ha például klímaberendezéseket vagy akár hőszivattyút szeretnénk. Érdemes előre gondolkodni, mert bár a napelemes rendszerek bővíthetők, tehát lehetséges újabb és újabb napelemeket szerelni a tetőre, de ennek van egy határa. Ez a határ pedig az inverter teljesítménye. Az inverter az a berendezés, ami a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja. Így lesz az áram a háztartásunk számára használható.

A fentiekből is látszik, hogy a napelemes rendszerek ára milyen sok tényezőtől függ. Összességében a fogyasztási igények, az otthonunk tájolása, a tető dőlésszöge és a jövőbeni tervek mind befolyásolják a napelemes rendszer méretét. A napelemes rendszer a már említett napelemekből áll, ehhez jön az inverter, aminél érdemes a minőségi, nagy gyártók termékeit választani. Ezek ugyan többe kerülnek, de tartósabbak, hatékonyabbak, kevesebb a meghibásodás lehetősége és a szervizháttér is kiforrottabb. A napelemrendszer.info kivitelező partnerei minden segítséget megadnak az ügyfeleknek, hogy az igényekhez és lehetőségekhez mérten a legjobb rendszert telepíthessék otthonukra.

Az inverter mellett a tartószerkezetről is gondoskodni kell, ezek kívül pedig vannak egyéb alkatrészek, mint a kismegszakítók, kábelek és így tovább. A napelemes rendszerek ára kérdéskörében tehát minden esetben egy tól-ig tartományban lehet csak összegeket mondani, hisz mint ahogy látszik is, sok tényezőtől függ az ár. Egy 3 kW-os napelemes rendszer ára 1,2 millió forinttól 1,7 millió forintig terjedhet, ebben már minden szükséges elem, berendezés benne van. Ahogy nő a teljesítmény, úgy nőnek az árak is, így a 4 kW-os napelemes rendszerek ára 1,7 és 2 millió forint között van. A napelemes rendszerek árát tehát elsősorban annak mérete határozza meg, érdemes tájékozódni már a tervezési folyamat előtt, ebben pedig nagy segítségünkre lehet a napelemrendszer.info, ahol árajánlatot is kérhetünk a napelemes rendszerünk telepítésére.