A szomszédomtól hallottam először erről a lakossági pályázatról.

Szponzorált tartalom

napelempalyazatok.hu

napelempalyazatok.hu

Számomra gyerekkorom óta fontos a környezetvédelem. Emlékszem rá, amikor szülinapomra egy erről a témáról szóló könyvet kaptam. Egymás után vagy 50x elolvastam, annyira tetszett a benne foglaltak, és ezután kezdtem elhatározni magam, hogy amennyire csak tudom védem a természetet. Iskolás koromban csak úgy szívtam magamba a tudást a természettudományi órákon, talán ezért sem meglepő, hogy biológus lettem. Amint felnőttem és kiköltöztem a szülői házból egyre csak kerestem a környezetkímélő megoldásokat, amelyeket a háztartásomban hasznosítani tudok.

Jelenleg a férjemmel és a két kislányommal élek egy kertvárosi részen Budapest szélén. Imádom a szomszédjaimat, akikkel gyakran összeülünk beszélgetni hétvégenként. Ezen a hétvégén sem volt ez másképpen, hiszen beültünk a közeli kávézóba négyen. Az egyik szomszédom szóba hozta, hogy létezik egy lakossági pályázat napelem rendszerre, amelyen ők is gondolkoznak. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, hiszen egy napelem rendszert még nem sikerült kiépíteni a házunkban.

Amint hazaértem el is meséltem a férjemnek, hogy miről hallottam, és izgatottan mondtam neki, hogy vegyünk részt a lakossági pályázatban, hiszen ez jelentős megtérülést hozhat a számunkra. Nem kell havi szinten villanyszámlákat fizetnünk és ami a legfontosabb, hogy nem károsítjuk a környezetet.

A fotovoltaikus rendszer lehetővé teszik, hogy a napelemek a napsütésnek hála folyamatosan termelik az energiát, így nem csak az elektronikai eszközök számára nyújt megoldást, hanem annál sokkal többet termel. A fel nem használt áram a hálózatra töltődik fel és a szolgáltató ezt utólag kifizeti. Tehát elég jól hangzik egy napelem rendszer, ezért szeretnék belevágni.

A napelempalyazatok.hu lakossági pályázatról szóló oldal szerint korábban is volt lehetőség ilyen programban részt venni, azonban idén 2022. február végével ismét megnyitották a lehetőséget rá. A pályázat lényege, hogyha sikerül elnyernünk, akkor 0%-os hitelből vehetünk egyet, ami nem kis dolog. Ezt a hitelt csak és kizárólag természetes személyek vehetik igénybe és 500.000Ft és 5.000.000Ft közötti hitel vehető fel. A hitelben nem csak napelem rendszer tartozik bele, hanem hőszivattyúk, fűtésrendszerek megújítása és akár hőszigetelés is. Tehát minden, ami az energiamegtakarításhoz kellhet.

Mi, a férjemmel bele is ástuk magunkat a témába. Az internet segítségével sokat meg lehet tudni mindenféle témában, így a napelem rendszerről is. Számos szakember nem győzi hangsúlyozni, hogy a napelem rendszernek a legfontosabb része, hogy minőségi alapanyagokból legyen, hiszen, ha az nincs meg akkor sokkal könnyebben tönkre mehet. A minőségi kivitelezés és a minőségi alkatrészek a legfontosabb két alappillér, ezért sem éri meg olcsó gyártmányú napelem rendszerbe befektetni. Szerencsénk van Magyarországgal, hiszen napsütéses óraszáma miatt (ami 1800 és 2000 közé esik egy évben) remek lokációnak minősül, ami által a napelemek is nagyszerűen képesek működni.

Sokat kell még gondolkoznunk arról, hogy hogyan oldjuk meg a napelem rendszer kiépítését, hiszen ki kell számolnunk azt is, hogy mennyi az éves energiafogyasztásunk. Ez azért is fontos, mivel a napelem rendszer és inverter teljesítménye sem mindegy. Az inverterről azt kell tudni, hogy lényegében ennek köszönhetően működik megfelelően a napelem rendszer, vagyis ezáltal működnek a háztartási eszközeink is, egy továbbító szerepet lát el. Mi valószínűleg nagyobb teljesítményű rendszert fogunk vásárolni, mert tervezünk még egy kisgyereket a családba, ezért magasabb lesz az energiafogyasztásunk ki.

Izgatottan várjuk, hogy mi fog kisülni ebből a lakossági pályázati lehetőségből. Reméljük számotokra is kellő információt sikerült átadni, ha esetleg érdekelne egy ilyen lehetőség bennetek is.